Een stedentrip naar Florence maak je vanwege de bezienswaardigheden die in deze stad in overvloed aanwezig zijn. Je wandelt hier dwars door de bakermat van de Renaissance, de periode waarin literatuur en kunst een enorme groeispurt maakten. De rijke familie Medici die destijds leefde, liet veel bijzondere paleizen, pleinen en bruggen aanleggen. Geen wonder dat wereldberoemde kunstenaars zoals Leonardo da Vinci hier hun inspiratie vonden. De hoogtepunten van Florence zijn ontelbaar, dus plan je verblijf zorgvuldig. De top 10 in Florence aanwezige bezienswaardigheden zetten wij voor je op een rijtje.

De Duomo: de absolute blikvanger van de stad

De Duomo Florence

De absolute nummer één van alle hoogtepunten in Florence is de Duomo, ook wel de Dom van Florence en in het Italiaans de Basilica di Santa Maria del Fiore genoemd. Zeshonderd jaar geleden startte men met de bouw van deze kathedraal, waarvan vooral de koepel op veel bewondering mag rekenen. Natuurlijk is het beklimmen daarvan het hoogtepunt van je bezoek, maar ook de andere drie onderdelen van de kathedraal zijn de moeite meer dan waard. Reserveer kaartjes wel op tijd, soms kunnen ze wel dagenlang uitverkocht zijn.

Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio Florence

De Ponte Vecchio is een brug die over de rivier de Arno loopt en de bekendste brug van Florence. Hij werd in het jaar 1345 -na een overstroming- in zijn huidige vorm gebouwd. Niemand minder dan de rijke familie Medici had ooit opdracht tot de bouw van deze brug gegeven. Per slot van rekening moesten zij comfortabel kunnen oversteken aangezien zij van het Palazzo Vecchio naar Palazzo Pitti waren verhuisd. Tot het jaar 1218 was de Ponte Vecchio zelfs de enige brug van de hele stad. Aan beide kanten van de brug tel je vandaag de dag tal van juwelierswinkeltjes.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria Florence

Vraag je je af wat er te zien is in Florence, dan is het antwoord ook: heel veel pleinen. Een aantal daarvan is en was van groot belang voor de stad. Dit geldt ook voor het Piazza della Signoria, dat ooit het centrum van het politieke leven in Florence was. Aan dit plein staat ook het bekende Palazzo Vecchio. Kenmerkend voor dit plein zijn de verschillende sculpturen die tijdens een stedentrip in Florence ook tot bezienswaardigheden op zich kunnen worden gerekend. Zo vind je er onder andere een replica van De David van Michelangelo en de Nettuno van Ammannati.

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio Florence

Het Palazzo Vecchio, gelegen aan het Piazza della Signoria,is een paleis dat oorspronkelijk voor de overheidsmedewerkers van de republiek werd gebouwd. Dezelfde architect die ook de Duomo ontwierp, werd hiervoor in de arm genomen. Er waren diverse generaties nodig om het werk te voltooien. Vandaag de dag is het Palazzo Vecchio een van de hoogtepunten van Florence voor een ieder die de stad bezoekt. Anno nu zijn het gemeentehuis en het Museo dei Ragazzi in het bouwwerk gevestigd. Wil je het bezoeken, dan kun je een kaartje inclusief audioguide kopen. Echter wordt een gegidste rondleiding warm aanbevolen.

Palazzo Pitti: uit een dieptepunt ontstond een van de hoogtepunten van Florence

Palazzo Pitti Florence

Tijdens een stedentrip in Florence heb je aan bezienswaardigheden geen gebrek. Van de vele paleizen in de stad die om je aandacht vragen, heeft Palazzo Pitti een wel heel bijzonder verhaal. Florences grootste renaissancepaleis werd ooit gebouwd in opdracht van de rijke bankier Pitti. Hij wilde een gigantisch gebouw neerzetten om de rijke Medici familie af te troeven. Helaas voor Pitti ging hij bankroet en namen zes generaties van juist die concurrerende familie er hun intrek. Tegenwoordig bezoek je in dit paleis een van Italiës grootste musea.

Kunstmuseum Uffizi

Uffizi Florence

Hoe kan het ook anders: ook hét museum van de Toscaanse hoofdstad is in een voormalig paleis gevestigd. In het Palazzo degli Uffizi is een van de oudste en meest belangrijke kunstmusea ter wereld ondergebracht. Vraag je een local in Florence naar de bezienswaardigheden van de stad, dan zal hij ook steevast deze schat noemen. Het paleis ligt naast het Palazzo Vecchio en bevat tal van meesterwerken uit de twaalfde tot de zeventiende eeuw, maar vooral uit de Renaissanceperiode. Je bewondert hier onder andere werken van Michelangelo, Raffaello en Leonardo da Vinci.

Florence en bezienswaardigheden voor kunstliefhebbers: Galleria dell’Accademia

David Michelangelo Florence

Wat moet je ook zien op het gebied van kunst? Zonder twijfel is de Galleria dell’Accademia hier een antwoord op. Deze behoort tijdens een stedentrip in Florence tot de bezienswaardigheden waaronder in ieder geval kunstliefhebbers niet uitkunnen. Het is vooral het originele beeldhouwwerk ‘David’ van Michelangelo dat hier de aandacht trekt. Ooit stond deze op het Piazza della Signoria, maar hij werd hier ondergebracht om hem tegen weersomstandigheden te beschermen. Het beeld staat in een speciale ruimte die De Tribune wordt genoemd.

Santa Croce

Santa Croce Florence

De Santa Croce aan het gelijknamige plein behoort tot de belangrijkste kerken van de stad en zelfs tot de mooiste gotische basilieken van heel Italië. Met de bouw van de kerk werd in 1294 aangevangen en deze werd in 1442 afgerond. De gotische façade werd pas later, in de negentiende eeuw, vervaardigd. In de kerk zijn diverse schatten te vinden, maar ook graftombes van rijke en beroemde inwoners van de stad. Dit waren de personen die ooit hadden meebetaald aan de bouw van de kerk en zo hun plekje hier wisten te bemachtigen.

Santa Maria Novella

Santa Maria Novella Florence

Wanneer je nadenkt over je trip naar Florence en welke bezienswaardigheden je daar wilt zien, staat de Santa Maria Novella waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje. Toch is er voldoende reden om de 12e-eeuwse kerk tijdens je stedentrip met een bezoekje te vereren. Hij is in gotische stijl gebouwd en was oorspronkelijk geheel met fresco’s bedekt. Jammer genoeg werden deze in de zestiende eeuw in opdracht van de familie Medici allemaal overgeschilderd. De Trinità ontsprong echter de dans omdat hij door een groot schilderij werd bedekt. Een prachtige fresco waarmee de schilder ultieme perspectiefbeheersing toonde. 

Piazza della Repubblica

Piazza della Repubblica Florence

Als je er een kaart van Florence en zijn bezienswaardigheden bij pakt, zie je dat het Piazza della Repubblica, ondanks zijn relatieve onbekendheid, in het midden van de stad ligt. Op precies deze plek lag in de Romeinse tijd het Forum, hét centrum van de stad waar markten werden gehouden, goden in tempels werden aanbeden en badhuizen en bestuursgebouwen stonden. Nog steeds wordt naar het Piazza della Repubblica dan ook verwezen met de bijnaam ‘Navel van Florence’. Vandaag de dag telt het gezellige plein tal van restaurants, bars en terrassen en in de zomermaanden laten straatartiesten je hun kunsten graag zien.