Het prachtige Italië laat zich in elke streek van een heel andere kant zien. In het noorden van het land zijn het vooral de meren die zijn karakter bepalen. Het Gardameer is voor de meeste reizigers de bekendste van allemaal. Rond het blauwe meer, dat gesierd wordt door talrijke bloemen en citroenbomen, liggen verschillende highlights. De hoogtepunten van het Gardameer hebben vaak een historisch karakter, maar ook proef je bij alle aan het Gardameer aanwezige bezienswaardigheden die ontspannen, mediterrane sfeer. Wat zijn in Bardolino, Lazise en Sirmione bezienswaardigheden van belang? Wij vertellen het je.

Desenzano del Garda

Desenzano del Garda Gardameer

Desenzano del Garda, aan de zuidkant van het meer, wordt ook wel de hoofdstad van het Gardameer genoemd. Het is het oudste bewoonde gedeelte van het gebied en de resten uit de Romeinse tijd bewijzen dat deze plaats een rijke historie kent. De oudste archeologische opgravingen stammen zelfs uit de vierde eeuw! Plof na het cultuursnuiven neer op een van de terrasjes aan het Piazza Malvezzi en maak een ommetje langs de bijzondere boetiekjes en de boulevard van het stadje. Aan deze dag ontbreekt helemaal niets!

De wijn en kerken van Bardolino

Pastelkleurige huisjes Bardolino

Toen het toerisme zich rond het Gardameer begon te ontwikkelen, concentreerde dit zich voornamelijk rond Bardolino. Sindsdien is het stadje met zijn historische centrum altijd een van de belangrijkste hoogtepunten van het Gardameer gebleven. De huizen zijn in zachte pastelkleuren geschilderd en de vissersbootjes dobberen vredig in de haven. Bardolino staat bekend om zijn flinke aantal kerken -de oudste stamt uit de negende eeuw-, maar ook om zijn wijnen. Laat je de kans dan ook niet ontgaan om die hier eens goed te proeven. Echte wijnliefhebbers bezoeken ook wijnhuis Zeni.

Dit zijn in Sirmione bezienswaardigheden om niet te missen

Castello Rocco Scaligera Sirmione

Sirmione behoort tot die bezienswaardigheden die nooit meer uit je geheugen verdwijnen. Niet voor niets is deze plek rond het Gardameer immens geliefd onder Nederlandse, maar ook andere buitenlandse vakantiegangers. Wanneer je Sirmione op een kaart opzoekt, zie je dat het op een schiereilandje aan de zuidkant van het meer is gelegen. Het plaatsje staat vooral bekend om zijn kasteel: Castello Rocco Scaligera. Zijn toren biedt je een mooi uitzicht over de stad. Op het schiereiland liggen overigens ook de Grotten van Catallus, die eveneens tot Sirmione en zijn bezienswaardigheden worden gerekend.

Pittoresk Lazise

Oude haven Lazise

Het pittoreske Lazise is een plek met een bijzonder middeleeuws karakter. Een groot deel van zijn eeuwenoude stadsmuren is nog intact en ook de San Niccolo kerk stamt uit diezelfde tijd. Voor Lazise geldt hetzelfde als voor Sirmione: vakantiegangers kunnen er maar geen genoeg van krijgen! Vooral in de oude haven is de gezelligheid voelbaar. Maak er een wandeling over de promenade of strijk voor een wijntje neer op een van de terrasjes. Nog geen tijd voor het gegiste druivensap? Een Italiaanse gelato gaat er natuurlijk ook wel in!

Peschiera del Garda

Pittoresk dorpje Peschiera del Garda

Heb je het over de hoogtepunten aan het Gardameer, dan mag ook Peschiera del Garda niet aan de lijst ontbreken. De vestingplaats met zijn historische centrum behoort tot de populairste plaatsen aan het meer. Laat je, wanneer je het stadje met de auto bezoekt, niet ontmoedigen door zijn moderne en ietwat gewone karakter aan de buitenkant. Zodra je de internationale winkelketens en drukkere autoweg hebt gepasseerd, krijg je het pittoreske dorpje in je vizier. Peschiera del Garda heeft een mooie oude stadspoort en ook zijn stadsmuur is grotendeels intact. Vanaf die muur heb je ook een perfect uitzicht op het centrum.

Een van de natuurlijke hoogtepunten rond het Gardameer: Cascata del Varone

Varone Waterval Riva del Garda

Het Gardameer staat bekend om zijn serene en lieflijke uiterlijk. Een plek waar je even helemaal tot rust komt. Ben je stiekem wel benieuwd naar wat meer natuurgeweld? Bezoek dan eens de Cascata del Varone, oftewel de Varone Waterval. Je vindt deze vlak bij het plaatsje Riva del Garda. Het bijzondere van deze waterval is dat hij zich in een grot bevindt, die op zijn beurt weer in een klein natuurreservaat is gelegen. Er zijn twee observatiepunten met ten opzichte van elkaar veertig meter hoogteverschil. Bezoeken kan ’s zomers dagelijks.

Riva del Garda

Torre Apponale Riva del Garda

Aan de noordelijke oever van het Gardameer ligt het dorp Riva del Garda. Het wordt omringd door een bergachtig landschap en is zo een populair vertrekpunt voor wandelaars en mountainbikers geworden. Er zijn verschillende wandeltochten in de omgeving mogelijk. Bezoek je de dorpen rond het Gardameer vooral voor hun bezienswaardigheden en niet voor hun sportieve mogelijkheden? Dan zullen het Museo Alto Garda en de Torre Apponale je hier wel kunnen bekoren. Dit zijn ook fijne bezienswaardigheden rond het Gardameer bij slecht weer.

Arco: dé plek voor sportievelingen

Bergen Arco

Arco is een klein stadje dat ongeveer vijf kilometer boven Riva del Garda ligt. Vroeger stond het vooral bekend als kuuroord, vandaag de dag is het dé plek voor vakantiegangers die tijdens hun verblijf aan het Gardameer naar bezienswaardigheden en activiteiten met een sportief karakter op zoek zijn. Arco ligt aan de meest bergachtige kant van het Gardameer en staat bekend als een van Italiës beste klimplekken. Ook voor wandelaars en fietsers zijn er meer dan genoeg routes uitgestippeld. Aan het eind van de dag plof je voldaan neer op het gezellige plein van het stadje.

Isola del Garda

Isola del Garda Gardameer

Tot nu toe hebben we alleen gesproken over het Gardameer en de bezienswaardigheden rondom, maar er is er één die midden in het meer ligt: Isola del Garda. Van de negende tot de achttiende eeuw was dit eilandje het domein van diverse monnikgemeenschappen. Vandaag de dag is Isola Garda privébezit, maar gelukkig stellen zijn eigenaren ons wel in staat om het te bezoeken. Uitsluitend met een gids, dat dan wel. Je bewondert er onder andere een gotische villa en een Engelse en Italiaanse tuin met talrijke exotische plant- en bloemsoorten. Je kunt het eiland per boot vanuit Barbarano, maar ook vanuit andere plaatsen aan het meer nemen.

Een uitstapje naar een van de grote Noord-Italiaanse steden

Balkon Romeo en Julia Verona

Geen bezienswaardigheden direct rond het Gardameer, maar toch mogen de grote steden van Noord-Italië niet aan dit lijstje ontbreken. Een ontspannen vakantie aan het bekendste meer van Italië onderbreekt men dan ook graag voor een dagje in Milaan, Venetië of Verona. Milaan is het absolute modewalhalla van Italië, maar weet met zijn grote Duomo ook te imponeren. Venetië bezoek je natuurlijk voor het San Marcoplein en de gelijknamige basiliek, maar ook voor een romantische rondvaart in een gondel. In Verona wandel je door de stad waar zich het hartverscheurende liefdesverhaal van Romeo en Julia ooit afspeelde.