Italië kent een enorme diversiteit aan prachtige landschappen. De beste manier om die te ontdekken is uiteraard niet ter zee of door de lucht, maar over land! De trein is een goede optie, maar je bent des te vrijer als je met je motor de Italiaanse autostrade opzoekt. Op deze manier wissel je in een mum van tijd van een historisch stedelijk gebied naar een typisch Italiaanse landelijke omgeving. Om je alvast op weg te helpen hebben we hier de omgevingen op een rij gezet die ideaal zijn voor je roadtrip door Italië!

De uitdagende Amalfikust

De Amalfikust (Costiera Amalfitana in het Italiaans) is een kustlijn in de provincie Salerno in het zuidenwesten van Italië. Sinds 1997 staat de kustlijn, net als vele andere Italiaanse plekken, vermeld in de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is uiteraard niet zonder reden! Het gebied herbergt prachtige rotsachtige bergpartijen, klifkusten en pastelgekleurde dorpjes op de heuvelruggen. De wegen bieden voor het grootste deel een prachtig uitzicht, maar het is ook oppassen geblazen. De route bestaat namelijk voor een groot deel uit smalle kronkelwegen die continu je aandacht vragen. Tip: Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan Ravello. Dit is een van de meest romantische dorpjes van Zuid-Italië!

De wonderschone natuur in de Abruzzen

De naam Abruzzen is afgeleid van het Latijnse Aprutium, wat zoveel wilde zeggen als ‘land van de zwijnen’. Echter is het voor de mens ook goed toeven in het natuurschoon van dit gebied. In totaal liggen er drie natuurparken, met het Parco Nazionale d’Abruzzo als absolute uitschieter. Bij het binnenrijden van het park leiden de wegen je al snel de bergen op, waar witte koeien aan het grazen zijn en de wandelpaden de bossen in lopen. Ook vind je er kleine authentiek Italiaanse dorpjes die de afgelopen decennia nauwelijks veranderd zijn. Vergeet vooral niet door te rijden naar het plaatsje Vasto, alwaar je de beroemde Trabocchi kust kan bekijken.

De glooiende heuvels van Toscane

Toscane is een groot en populair gebied in Italië. Logisch, want de streek barst van de wijngaarden, glooiende groengele heuvels en interessante architectuur in de steden. Florence is de hoofdstad van Toscane, en daarmee ook de grootste en populairste van het gebied. Dit is dan ook een prima uitvalsbasis voor je road-trip. Vanaf hier kun je dan makkelijk de SR222 pakken richting de Chianti Classico regio, een van de mooiste wijnstreken van Toscane. Hier vind je prachtige bosrijke heuvels, waar wilde zwijnen en stekelvarkens hun thuis vinden.

Goed voorbereid op weg

Een motortrip door je favoriete regio in Italië is natuurlijk iets om naar uit te kijken. Echter dienen er ook voorbereidingen getroffen te worden. Zo is het verstandig om je motor volledig te controleren voordat je op weg gaat. Hiervoor kun je het welbekende motor-ezelsbruggetje BORVAS gebruiken: Banden/Benzine, Olie, Remmen, Vering/Verlichting, Aandrijving/Accu en Spiegels. Alle aspecten zijn belangrijk, maar vooral de banden moeten op orde zijn. Wanneer het profiel van het rubber minder is dan 1 mm dan kunnen het vuil en het water niet goed worden weggevoerd. Resultaat: weinig grip op de weg en een zwabberende motor. Toe aan nieuwe motorbanden? Kijk dan eens op Tirendo.nl.