Italiëliefhebbers houden van het land om verschillende redenen. De vriendelijke mensen, de historische steden, het lekkere weer, de natuur, de overheerlijke keuken of de Italiaanse koffie. Of een mix van meerdere dingen natuurlijk. De Italiaanse koffie is bekend over heel de wereld. Een Espresso of een Cappuccino kun je vrijwel overal bestellen. Geniet jij in Italië ook altijd zo van de koffie én wil je hier thuis ook van kunnen genieten? Wij hebben de lekkerste Italiaanse koffies op een rijtje gezet én hoe je ze zelf maakt!

Italiaanse koffie

De eerste koffie kwam in de 15e eeuw Italië binnen via de Arabieren. De Italianen hadden al snel door dat koffiebonen waardevol waren en lieten gigantische ladingen het land binnenvaren. Anno 2020 is het nog steeds een razend populair drankje in het land. Koffie in Italië is echter een ware delicatesse. Slechte koffie vind je er bijna niet. Denk aan een Espresso, een Latte Macchiatto, een Cappuccino, maar ook een Doppio of een Lungo. Tegenwoordig zijn er ontiegelijk veel machines verkrijgbaar waarmee je deze lekkere koffies kunt maken, zoals de machines van Nespresso. Bestel bijvoorbeeld Nespresso koffie van Koffiecupster.nl en je kunt eindeloos genieten van de lekkerste koffie. Maar goed, de juiste machine én de juiste koffie maakt nog geen latte macchiato. Hoe zet je de lekkerste Italiaanse koffie?

1 Espresso

De meest gedronken koffie in Italië: de Espresso. Deze koffie wordt de hele dag door gedronken. ’s Ochtends om wakker te worden, na de lunch, of zelfs na een groot diner. Het geheim van een espresso is de sterkte van de koffie, de warme temperatuur en een flinke schep suiker. Een echt goede espresso is warm! Daarom kun je het best je koffiekopje even in de oven zetten voordat je de espresso maakt. Of je vult het kopje met heet water. Zo blijft de koffie extra warm!

2 Lungo

Vind je een espresso te sterk? Dan kun je kiezen om een Lungo te maken. Dit is simpelweg een espresso met water. Hoe maak je deze koffie? Verwarm je kopje net als bij de espresso. Zorg dat je een kopje kiest van ongeveer 60cc. Zet nu een espresso en vul het kopje aan met heet water. Voilà, je lungo is klaar om gedronken te worden!

3 Cappuccino

De Cappuccino ken je vast wel. Deze Italiaanse koffie is met name in Nederland erg populair. Hier wordt deze koffie de hele dag door gedronken. In Italië drinken ze deze koffie alleen in de ochtend, vaak met een croissantje of een ander zoet broodje. Hoe maak je hem? Het is niet moeilijk, maar toch worden de meeste cappuccino’s in Nederland verkeerd gezet. De Cappuccino bestaat uit een espresso, warme melk en een flinke schuimlaag. De schuimlaag moet zo dik zijn dat je lepeltje in je kopje blijft staan!

4 Latte Macchiato

We sluiten af met de Latte Macchiato. Deze koffie lijkt erg op de cappuccino. Het verschil zit hem in de hoeveelheid melk. Voor een cappuccino gebruik je drie gelijke delen koffie, melk en schuim. Een Latte Macchiato bevat meer warme melk en slechts een beetje schuim. Daarnaast serveer je een cappuccino in een dikke keramische mok en de latte macchiato in een lang glas. Schenk eerst de warme opgeklopte melk in het glas en daarna pas de espresso. Zo krijg je een mooie verdeling van de verschillende laagjes.

Welke Italiaanse koffie is jouw favoriet? En welke vind je het minst lekker? Laat het ons weten in de reacties hieronder!