Helemaal in het zuidelijkste puntje van Toscane vind je een van de leukste gratis attracties van Italie: de watervallen van Saturnia. Heilzaam zwavelhoudend water van 37 graden Celsius komt hier zomaar uit de aarde zetten. Vele Italianen en toeristen weten de enigszins verstopte watervallen te vinden en het is dan ook een gezellige bedoening van stinkende, beslipperde, achter autodeuren verkledende mensen. De echte kenners stappen al voor de watervallen het water in. In een slootje langs de weg is het water nog warmer en schoner. De bekendste instapplek in de stroom is voor de benzinepomp.

De ‘Cascate’ zijn het beste te bezoeken in het voorjaar en het najaar. In de zomer is het veel te druk en geniet je ook veel minder van het warme water. Na een bad voel je je heerlijk loom en zacht en gezond, je ruikt helaas nog wel twee dagen licht naar zwavel. Vergeet geen slippers, badkleding en een handdoek mee te nemen, het is hier primitief badderen zoals de Romeinen en de Etrusken al deden. Luxedieren kunnen naar de dure goed verzorgde Terme in de buurt, waar ze water uit de bron aftappen voor hun zwembaden en kuren.

Als je naar Saturnia gaat, vergeet dan ook niet de mooie plaatsen Sovana en Pitigliano te bezoeken. Twee sterren dineren kan je vlakbij in Montemerano bij het beroemde Da Caino. Het ideale boek voor onderweg is ‘In de Maremma’ van de vlakbij wonende David Leavitt, die alle plaatsen en zelfs de Terme beschrijft. Ook leuk als vakantie voorpret!