Rome is de kerststad bij uitstek. Ook Oudjaar wordt in Rome uitbundig gevierd. Niet voor niets is de Italiaanse hoofdstad een van de populairste bestemmingen in december en bezoeken naar schatting 1 miljoen mensen dit jaar Rome en het Vaticaan.

Wat je op 31 december (San Silvestro) moet doen is duidelijk: lekker uit eten en genieten van Il Cenone zoals de meeste Italianen. Maar wat doe je de dag erna?

  1. Cultuur. Rome zou niet ’s werelds cultuurhoofdstad zijn als er geen cultuurtempels op de ‘geslotenste’ dag van het jaar toch open zijn. Die tempels heten kerken en zijn ook nog gratis. Er zijn er 712 stuks van… Pak de Santa Maria del Popolo en de Sant’Agostino voor schilderijen van Caravaggio en Rafaël of de Santa Maria sopra Minerva voor Michelangelo en Bernini.
  2. Golfcartour. De manier om Rome te ontdekken is met een golfcar met privé chauffeur-gids. Diverse routes en thema’s zijn mogelijk. Onder andere langs de locaties van de film To Rome With Love, waar romantische cliché’s en de heerlijke werkelijkheid van Rome elkaar ontmoeten. (boekingen via www.persoonlijkrome.nl). Het is ook een ideale dag om een fiets of scooter te huren om de stad te verkennen: er is weinig verkeer en natuurlijk is Rome één groot openlucht museum, ook als de musea niet geopend zijn!
  3. Koffie-drinken met Rafaël. En masse gaan de Romeinen flaneren, want de dagelijkse cappuccino mag je natuurlijk op de eerste dag van het jaar niet missen. In het centrum tref je zeker de mooie koffiecafé’s van de stad open, bijvoorbeeld op Piazza del Popolo of Piazza Navona. Onze gouden tip: In het Chiostro van Bramante achter Piazza Navona kun je in een mooie lounge koffiedrinken met… uitzicht op de fresco’s van Rafaël in de kerk van Santa Maria della Pace… omdat de Vaticaanse Musea niet open zijn..
  4. Dieren. BioParco heet de moderne dierentuin van Rome (tot 17.00, 13 euro p.p., kinderen korter dan 1 meter gratis) met een toplocatie in stadspark Villa Borghese. Dieren (apen…) kunnen de spiegel voorhouden: een prima inspiratiebron voor goede voornemens.  Villa Borghese heeft behalve de zoo ook prachtige stadsnatuur, koffiehuizen en je kunt er fietsen, of rondrijden op een segway.
  5. Schaatsen. De noren hoeven niet uit het vet, toch kun je schaatsen in Rome. Op een van de tijdelijke kunstijsbaantjes, zoals bij het grote ´Kerstdorp´ bij het Auditorium Parco della Musica. En ook bij de Engelenburcht is een ijsbaan geopend (8 euro p.p., kinderen 6 euro, incl. huur van schaatsen). Een heuse hal met 100% ijszekerheid staat op Piazza Mancini, vlakbij het Olympisch Stadion.
Kijk voor meer tips op www.persoonlijkrome.nl