image002De Giro gekte barst binnen enkele dagen los in ons land, maar natuurlijk vooral in Italie. Dit is een erg toepasselijk boek om te lezen tijdens de meivakantie: Het roerige leven van Alfonsina Strada, de enige vrouw die ooit de Giro reed.
Als het in onze tijd was gebeurd,  een vrouw die de Giro d’Italia rijdt samen met de mannen,  zou de wereld op zijn kop hebben gestaan: kranteninterviews, specials op tv, fotoreportages, hordes sponsoren die hun merknaam aan het fenomeen wilden verbinden.
Maar het gebeurde in het Italië van 1924, in een tijd dat vrouwen van de antifeministische vertegenwoordigers van het fascisme en de kerk voortdurend te horen kregen dat ze thuis moesten zitten en kinderen moesten baren. Wellicht was dat de reden dat er amper ruchtbaarheid werd gegeven aan het feit dat Alfonsina Strada-Morini zich in 1924 inschreef voor de Giro d’Italia. Ook werd gevreesd dat de deelname van een vrouw die editie van de Giro zou veranderen in een schertsvertoning, en dat die voor haarzelf op een fysieke ramp zou uitlopen die haar voor het leven zou tekenen. Ze zou de proeve echter op briljante wijze doorstaan.
Bestel het boek op www.inaltreparole.nl