Als er een land is dat niet onderdoet voor Frankrijk als het om wijnen gaat, dan is het wel Italie. De wijnbouw in Italië loopt terug tot in de oudheid en de verschillende Italiaanse wijnregio’s en wijnhuizen zijn zo divers dat er meer dan genoeg te proeven is voor de wijnliefhebber. Wij vertellen je over de 3 mooiste wijnstreken in Italië.

Toscane

Toscane is een van de populaire vakantiebestemmingen in Italië onder Nederlanders. Het is dan ook geen wonder dat veel Nederlanders de Toscaanse wijn kennen en ook graag mogen drinken. Er zijn maar liefst 11 verschillende Toscaanse wijnen met een DOCG status, wat betekent dat ze een uitmuntende kwaliteit hebben. Enkele beroemde Toscaanse wijnen zijn de Brunello di Montalcini, de Carmignano en de Montecucco Sangiovese. Maar de meest bekende Toscaanse wijn is toch wel de Chianti. Chianti wijnen worden gemaakt in de regio rondom Florence. Deze wijnen hebben een heldere kleur, smaken fris en hebben een fruitige geur.

Sicilië

Qua volume is Italië het land dat de een-na-grootste productie van wijn heeft. Er zijn jaren geweest waarin ze zelfs de grootste producten waren van de wereld, waarmee ze Frankrijk van de troon stootte. De grootste wijnregio van de Italiaanse wijnproductie is Sicilië met maar liefst 200.000 hectare wijnbouwgrond. Cerasuolo di Vittoria is de enige wijn uit Sicilië met een DOCG status. Echter zijn er nog tientallen Siciliaanse wijnen met een DOC-status.  Dus niet alleen in kwantiteit, maar ook in kwaliteit is Sicilië een belangrijk wijnregio. Buiten de wijn om is het Siciliaanse eiland ook bijzonder mooi, wat het een ideale vakantiebestemming maakt met zijn mooie cultuur, rijke historie en heerlijke Italiaanse keuken.

Apulië (Puglia)

De wijnstreek Apulië, ook wel Puglia bevindt zich in de hak van de laars van Italië. Deze wijnstreek is minder bekend, maar liefhebbers van Italiaanse cultuur reizen graag naar het diepe zuiden om het echte Italië te ontdekken. Veel van de Puglia wijn is fruitig en heeft een zoete smaak. De bekende italiaanse Primitivo wijn komt ook uit deze regio. Daarnaast staat de streek Puglia bekend als de grootste producent van olijven en beschik je als toerist in het uiterste Zuiden van Italië over een prachtige kuststreek met heerlijke stranden. Liefhebbers van het oude Rome, die graag langs de beroemde Via Appia willen reizen om de rijke historie van het land te ontdekken eindigen hun reis allemaal in de havenstad Brindisi in Apulië.