Heb je ooit gehoord van Valle d’Aosta, of de Aosta Vallei? Dit is de kleinste regio van Italië, omgeven door Europa’s hoogste toppen. Genesteld tussen Frankrijk, Zwitserland en Piemonte, bruist deze Noord-Italiaanse regio van historische, culinaire en natuurlijke schatten. Dit is het hart van de Europese Alpen en een waar paradijs voor wandelaars!

Hoewel Valle d’Aosta een favoriete alpine vakantiebestemming is onder Italianen, is deze prachtige bestemming nog vrij onbekend voor de rest van de wereld. En dat is goed nieuws voor iedereen die optimaal wil kunnen genieten van de natuur, zonder achter hordes toeristen aan te lopen.

Ben jij die natuurliefhebber en hiker die snakt naar een nog onaangetaste en oogverblindende wandelbestemming? Dan zit er niets anders op: je volgende vakantie gaat naar Noord-Italië!

De Aosta Vallei in Noord-Italië een paradijs voor hikers

Ontdek magische alpenlandschappen en ga terug in de geschiedenis

De Aosta Vallei kenmerkt zich door een centrale vallei, met 13 aftakkende zijdalen. Wandelaars kunnen wekenlang de vele gehuchten en paden van deze gletsjer- en riviervalleien verkennen. Het is niet alleen de thuisbasis van de Mont Blanc, Monte Rosa, Gran Paradiso en de Matterhorn; Valle d’Aosta is Italië: dat betekent lekker eten, geweldige wijn en een warm welkom.

Omringd door toppen van soms wel 3000 meter hoog, eeuwenoude dorpjes en spectaculaire uitzichten, heb je het gevoel terug te gaan in de tijd. Een aantal routes in de Valle d’Aosta zorgen ervoor dat je een buitengewone natuurlijke wereld ontdekt, gecombineerd met oude tradities. De vallei bezit namelijk vele historische routes, waaronder kilometerslange wandel- en muilezelpaden, variërend van Romeinse en middeleeuwse tot 19e-eeuwse bouwwerken.

Ook kamperen, kan als de beste in de Aosta Vallei. Op een camping in Italië in de bergen, zul jij je als natuurliefhebber helemaal thuis voelen!

Lees ook: 3 regio’s die perfect zijn om te gaan bikepacken.

Dagwandelingen in de Aosta Vallei

Of je nu een dagje in de Valle d’Aosta bent of er een paar weken verblijft: er liggen tal van dagwandelingen voor het oprapen, voor ieder niveau.

Een voorbeeld is de route naar de Col de la Seigne (2 uur), vanaf het prachtige Combalmeer. Vanuit hier stijgt een oude militaire weg via de berghut Elisabetta naar de Col de la Seigne (2.514 meter), op de grens met Frankrijk. Deze route werd waarschijnlijk al door de Romeinen bezocht.

Een voorbeeld van een iets langere tocht is de route naar het heiligdom van Oropa (6 uur), via een oude weg waar eeuwenlang de traditionele processie passeerde. Hoewel dit een religieuze route is, zijn het vooral de ongelofelijke landschappen die je bij zullen blijven.

Huttentochten door de Aosta Vallei

Ben jij een gevorderde hiker die echt het avontuur wil aangaan? Valle d’Aosta is ook beroemd om de Alta Via 1 en Alta Via 2: beide langeafstandswandelingen, die in zijn geheel of in bepaalde etappes kunnen worden gelopen. Deze wandelingen zijn geweldig voor ervaren wandelaars, die even helemaal back to basic willen.

Er zijn tal van ‘refugios’ of hutten te vinden in de vallei, waar je aan het einde van een lange wandeldag terecht kunt voor een maaltijd en/of een slaapplek. Reserveer deze wel even van tevoren, vooral tijdens het hoogseizoen.

Wandelen in Valle d’Aosta: wanneer en hoe te bezoeken?

Valle d’Aosta is het hele jaar door ‘open’ voor wandelaars. De zomer en het najaar zijn echter de beste periodes om langere routes te doen. Augustus wil je het liefst vermijden: deze maand zit vaak vol met Italiaanse (en andere) toeristen, waardoor veel hutten, camping en hotels vol zitten en de prijzen hoger liggen.

Wil je een wandeltocht plannen in Valle d’Aosta? Vanuit Nederland is het slechts 10 uur rijden naar deze regio. Ga je met het vliegtuig? Dan kun je landen in Turijn of Milaan.

Klinkt dit als een topbestemming voor jou? Begin dan alvast met het plannen van je bezoek aan deze prachtige en op en top Italiaanse vallei. Je ervaart de natuur hier op zijn best!