Italië bewijst keer op keer dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen voor een onvergetelijke vakantie. Italië biedt je steden boordevol bijzondere monumenten en prachtige architectuur. Maar ook adembenemende natuur die per regio enorm verschilt.  Met een fly drive vlieg je in een paar uurtjes naar Italië, om vervolgens in je huurauto te stappen. Vanaf het moment dat je met je voet het gaspedaal intrapt, begint jouw avontuurlijke vakantie vol vrijheid. Wij zetten de mooiste fly drive bestemmingen van Italië voor je op een rijtje.

1. Vulkanisch wijneiland Sicilië

Met een fly drive naar Sicilië reis je af naar het eiland van de wereldberoemde vulkaan de Etna. De vulkanische oorsprong van Sicilië zorgt voor een vruchtbare grond en daardoor voor een overweldigende en afwisselende natuur. De rijke vegetatie op het eiland maakt dat natuurliefhebbers er niet weg zijn te krijgen. Alles over de historie van het eiland ontdek je in hoofdstad Palermo. Wil je op je gemak alle hoogtepunten van het eiland bekijken, dan heb je minimaal acht dagen nodig. Zo heb je ook genoeg tijd voor de hagelwitte zandstranden én de Siciliaanse keuken!

2. Dwars door de glooiende landschappen van Toscane

Toscane is verreweg de meest geliefde vakantiebestemming binnen Italië. En zeg nou zelf, wie kan de charmante landschappen vol olijf- en citrusbomen en authentieke dorpjes nu wel weerstaan? Toscane is de droom van elke roadtripper. Dwars door het rustgevende landschap trek je van stad naar stad. Voor regiohoofdstad Florence trek je zeker twee dagen uit. Deze bakermat van de Renaissance telt tal van musea en monumenten waar elke nieuwsgierige reiziger wel oren naar heeft. Naast Florence zijn Siena en ook de scheve Toren van Pisa echte must-sees.

3. Sardinië: Italië, maar dan anders

Na Sicilië is Sardinië het grootste eiland van de Middellandse Zee. Trek voor deze fly drive Italië dus zeker een week uit om alles wat je wilt zien te kunnen bekijken. Sardinië is een bijzonder eiland met een geheel eigen identiteit en daardoor niet zomaar een doorsnee zonbestemming. Veel verschillende volkeren hebben hier in de loop van de geschiedenis geleefd, wat je nog in de keuken en de op het eiland gesproken taal terugvindt. Een fly drive naar Sardinië is de beste manier om dit eiland te ontdekken. Openbaar vervoer is er namelijk nauwelijks.

4. Napels, de bakermat van de pizza

Bezoek je Napels, dan maak je kennis met de wat ruigere kant van Italië. Napels heeft lange tijd niet goed bekend gestaan, maar is dat imago langzaam van zich af aan het schudden. Nog steeds geldt echter, dat je je in bepaalde wijken –waar de Italiaanse maffia het onderling met elkaar uitvecht- niet moet begeven. Houd je je aan dit gedegen advies, dan beleef je in deze stad een heerlijke tijd. Het Napolitaanse leven op zijn puurst proef je in de Spaanse wijk, het Quartieri Spagnoli. Hier lijkt bijna niemand binnen te leven.

Combineer Napels met de Amalfikust

Napels ligt in een omgeving rijk aan bezienswaardigheden, zowel op het gebied van natuur als op het gebied van cultuur en historie. Veel roadtrippers kiezen ervoor om Napels te combineren met een verblijf aan de kleurrijke Amalfikust. De kleine dorpjes, in de zomer gesierd door ontelbare bloeiende citroenbomen, liggen op steile rotsen en vormen samen met de turquoise zee een prachtig kleurenpalet. Napels combineer je sowieso met een bezoek aan de Vesuvius en misschien ook wel met Pompeï, het dorp dat in het jaar 79 na Christus bedolven werd onder de lava van die vulkaan.

5. Kleurrijke dorpjes en citroenbomen aan de Amalfikust

De Amalfikust is één van de mooiste kustlijnen ter wereld. Zelfs de autoroute die over de steile kliffen langs alle dorpen leidt, behoort tot de mooiste routes van de planeet. Alle reden dus om je fly drive Italië hier te vieren! Het bekendste dorpje van de Amalfikust is het gelijknamige Amalfi, maar ook Positano wil je absoluut gezien hebben. Houd er wel rekening mee dat het parkeren van je auto een dure grap is. Ook bij de meeste stranden betaal je voor een parkeerplaats. Vijf euro per uur is heel normaal.

6. Wonderschoon en ongerept Puglia

De laatste fly drive Italië die we je van harte kunnen aanraden is die naar Puglia. In Puglia, de hak van de laars, is massatoerisme een vreemd begrip. In dit zonovergoten gebied kun je rekenen op witte zandstranden en turquoise zeewater, ontelbare olijfbomen en authentieke dorpjes. Ook Puglia is in de loop der jaren door verschillende volken hun ‘thuis’ genoemd. Houd je van een portie cultuur en historie tijdens je roadtrip, dan zal Puglia je dus niet teleurstellen. De trullihuisjes in Alborobello en het barokke Lecce wil je tijdens deze fly drive zeker niet missen.