Italië is al jarenlang een favoriete bestemming onder vakantiegangers wereldwijd. Niet zo verwonderlijk, als je je bedenkt dat je er geniet van een mediterraan klimaat, legendarische steden met een eeuwenoude geschiedenis en de prachtigste stranden en natuurgebieden. En dan hebben we de Italiaanse keuken nog niet eens benoemd. Razend populair zijn het heuvelachtige Toscane en de ‘Eeuwige Stad’ Rome, maar ook minder bekende last minute bestemmingen in Italië weten menig hart te veroveren. Denk bijvoorbeeld aan het ongerepte Puglia met zijn typische trulli huisjes. Wij zetten de beste last minute bestemmingen op een rijtje.

1. Rome, dé ideale bestemming voor een citytrip

Met een last minute citytrip naar Rome reis je naar het historische hart van het prachtige Italië. De op zeven heuvels gebouwde stad van Romulus en Remus is als een openluchtmuseum. De bakermat van het katholicisme is ruim 2500 jaar oud. Een bezoek aan Vaticaanstad, het kleinste onafhankelijke staatje ter wereld, mag dan ook zeker niet aan deze reis ontbreken. Net als het Colosseum natuurlijk, waar in de loop der tijd honderdduizenden gladiatoren en andere personen stierven om het publiek te entertainen. Maar niet gevreesd, Rome heeft ook alles in zich voor een romantisch verblijf.

2. Sicilië, thuis van de Etna

Twee van Italië’s glanzendste parels bevinden zich in de Middellandse Zee: Sardinië en Sicilië. Beide eilanden kunnen bogen op hun historische steden en oogverblindende stranden en natuurgebieden. Vooral Sicilië heeft veel verschillende gezichten. Zo tref je er volop sporen van de Romeinen en de Griekse oudheid, maar hebben ook de Arabieren er hun voetsporen achtergelaten. Het meest kenmerkend voor het eiland is echter de Etna, Europa’s actiefste vulkaan. De vulkaangrond zorgt er ook voor dat het eiland erg vruchtbaar is. Wijngaarden zijn er volop. Last minutes Sicilië maak je dan ook compleet met een wijnproeverij.

3. Romantiek ten top met een vakantie in Venetië

Heb je het over de meest romantische plekjes van Italië, dan mag Venetië zeker niet ontbreken. Je vindt deze stad in het noordoosten van Italië. Hij is gelegen op een lagune en is op verschillende eilandjes gebouwd. De bewoners zelf bewegen zich dan ook voornamelijk te voet of middels watertaxi’s voort. Venetië was ooit een grote handelsmacht. Die rijkdom zie je nog steeds terug in de prachtige gebouwen en paleizen, met natuurlijk de San Marco basiliek op het gelijkgenaamde plein. Stap in een gondel en laat je door deze betoverende stad varen.

4. De charme van het Gardameer

Het noorden van Italië is rijk aan glasheldere meren die omringd worden door een grotendeels nog ongerepte natuur. Naast het Lago Maggiore, dat zich uitstrekt tot aan Zwitserland, is ook het Gardameer enorm populair. Het drukst bezochte meer van Italië wordt omringd door charmante dorpjes die luisteren naar onder andere de namen Bardolino en Sirmione. De citrusbomen en oleanders maken de omgeving nog schilderachtiger dan hij al was. Het Gardameer –dat maar liefst 370 vierkante meter oppervlakte telt- leent zich bovendien uitstekend voor verschillende watersporten, dus stilzitten hoef je tijdens je verblijf zeker niet.