Scene uit Bye Bye BerlusconiDe eerste anti-Berlusconi film die veel aandacht kreeg was dan ook ‘Bye Bye Berlusconi’, waarin iemand die zeer op de huidige premier van Italie lijkt ontvoerd en terecht moet staan voor zijn daden tegen het Italiaanse volk. Afgelopen weekend is ‘Il Caimano’, de kaaiman, in Italie in premiere gegaan en nu al een enorm succes. Berlusconi wordt door zijn tegenstanders ook wel ‘Il Caimano’ genoemd. De film gaat over een regisseuse die een Berlusconi-satire wil maken, maar niemand kan vinden die de hoofdrol durft te spelen. In de film wordt niet alleen de omstreden macht van Berlusconi over de media aan de kaak gesteld maar ook de lakse houding hier tegen van links. Beide partijen zijn dan ook niet zo blij met het succes van de film.

A.s. dinsdag 4 april is ‘Viva Zapatero!’te zien op Belgie 2. Dit is een anti-Berlusconi documentaire die op het filmfestival in Venetie een staande ovatie van een kwartier kreeg. De Italiaanse comedienne Sabina Guzzanti heeft op Micheal Moore-achtige manier kopstukken uit de politiek om hun mening over het media-monopolie en de verminderde vrijheid van meningsuiting gevraagd.

De titels van de twee andere recent uitgekomen films ‘Shooting Silvio’ en ‘Who killed Silvio?’ laten weinig te raden over wat de mening van de makers over de premier is: opgeruimd staat netjes.
Het mag duidelijk zijn dat Silvio het niet makkelijk zal hebben de komende tijd, ook al kan hij na 9 en 10 april toch premier blijven.