Op 24 juni 2012 vindt een zeer bijzonder festival plaats in de hoofdstad van Toscane, Florence, namelijk het Calcio in Costume oftewel gekostumeerd voetballen. Dit festival bestaat al meer dan 600 jaar. Het spel wordt gespeeld ter ere van de patroonheilige van de stad; San Giovanni in Battista, Johannes de Doper. Van oorsprong was dit spelletje bedoeld om de conditie van de stadsmilitairen op peil te houden; tussen de gevechten door werd er het Calcio in Costume gespeeld.

De spelers bewegen de bal niet voort door te gooien, maar door het gebruiken van handen en voeten. Daardoor lijkt dit voor ons meer op rugby dan op voetbal. De wedstrijd wordt meestal op het bekende Piazza della Signoria gehouden, dat tijdens het evenement met zand wordt bedekt. Het spel gaat gepaard met veel spektakel met meer dan 500 figuranten die ervoor zorgen dat het plein in de historische stemming komt.

De teams bestaan uit 27 spelers en hier zijn er in totaal vier van. Elk team is gekleed in mooie 16e eeuws kostuums en ze vertegenwoordigen allemaal een wijk: quartiere Santo Spirtio, Santa Maria Novella, Santa Croce en San Giovanni. Het gaat er heftig aan toe. Er zijn namelijk geen regels. Alles is toegestaan zolang de bal maar binnen de 50 minuten in de basket van de tegenstander komt. De hoofdprijs voor de grote winnaar is una vitella, een vrouwelijk kalfje.

Calcio in Costume is een waar spektakel en je waant je voor even helemaal in de 16e eeuw. Zonder twijfel de moeite waard om een keer live mee te maken. Mocht je op zoek zijn naar een accommodatie in Florence, bekijk dan hier de lijst van alle beschikbare appartementen.