don-berlusconiVPRO’s Import zendt op woensdag 21 april het onthullende Videocracy uit, een documentaire die een verrassende blik werpt op het hedendaagse Italië. Reden genoeg voor Holland Doc 24 om aandacht te besteden aan dit prachtige land vol tegenstellingen. Een land met een fascistisch verleden, een invloedrijke onderwereld die maffia heet en een ongekende voorliefde voor drama en moeders.

Holland Doc 24 toont in de themaweek Berlusconi, Italië en de maffia een keur aan documentaires over het mediterrane schiereiland. Zo kan je onder meer kijken naar Videocracy. Dit meesterwerkje van Erik Gandini toont een dwarsdoorsnede van de ‘videocratie’ in Italië, een land waar minister-president Berlusconi zowel de media als de politiek volledig naar zijn hand zet. Gandini richt zich op het schemergebied tussen de televisierealiteit en de echte wereld die zich daar continu aan spiegelt. Gandini is geboren in Italië maar verhuisde op zijn achttiende naar Zweden. Hij verkeert als regisseur dan ook in een unieke positie: de ingewijde buitenstaander. Hij kent het land en zijn gebruiken goed genoeg om er ongekende toegang tot zijn onderwerp te krijgen, zonder mee te worden gezogen in Berlusconi’s mediamallemolen zoals met veel andere critici gebeurt.

Toen de Italiaanse actrice Sabina Guzzanti haar satirische tv-programma Raiot, waarin ze de draak stak met de Italiaanse premier Berlusconi, al na één aflevering zag worden afgevoerd, werd ze boos. Zo boos dat ze besloot Viva Zapatero te maken. Hierin wordt op Michael Moore-achtige wijze getoond hoe de pers- en artistieke vrijheid in Italië langzaam maar zeker om zeep wordt geholpen door het imperium van Berlusconi.

Ook De vrouw met de camera: Letizia Battaglia van Hans Keller passeert de revue. Battaglia heeft tijdens haar carrière als persfotograaf in en rond Palermo veel foto’s gemaakt van slachtoffers van de maffia, hun nabestaanden en de maffiosi zelf. Zo probeerde zij op haar manier de maffia te bestrijden en te zorgen dat niets vergeten zou worden. Tevens wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van de maffia op Sicilië, die ten tijde van het bewind van Mussolini veel van zijn macht verloor, maar na de bevrijding door Amerikaanse soldaten weer wist op te bloeien via Italiaanse families in de VS.

Kijk voor de uitzendtijden op:  www.hollanddoc.nl