Italië is een prachtbestemming. Een bestemming die voor elk type vakantieganger iets te bieden heeft. Zo kun je in Venetië romantisch wegzwijmelen, loop je in Rome dwars door ’s werelds mooiste openluchtmuseum, ontdek je op Sicilië de imposante Etna en verblijf je aan het Lago Maggiore in een omgeving die zo uit een sprookje had kunnen komen. De beste manier om deze Zuid-Europese bestemming te ontdekken, is per auto. Door het boeken van een autovakantie naar Italië bepaal jij precies hoe jouw reis eruitziet en doe je alles op eigen tempo.

1. De kleurrijke route langs de Amalfikust

De Amalfitaanse kust tussen Sorrento en Salerno is een van de mooiste kustlijnen ter wereld. Je verkent hem door de Amalfi Drive SS163 te rijden. Deze weg van slechts iets meer dan vijftig kilometer wordt gezien als een van ’s werelds mooiste kustroutes. En terecht. Hij leidt je langs een schilderachtig landschap, waar kleurrijke dorpjes tegen de steile kliffen zijn gebouwd. Kom je in de zomer, dan is het hele landschap dankzij de bloeiende citroenbomen voorzien van een gele gloed. Je rijdt langs helderblauwe baaien en diepe ravijnen, dus rijervaring is absoluut gewenst.

2. De Via Appia, autoroute dwars door de geschiedenis

De Via Appia behoort tot de belangrijkste Romeinse wegen. Hij liep van Rome naar Brindisi aan de zuidoostkust van Italië. Op de oudste steenweg ter wereld wacht je een 2300 jaar oude geschiedenis. Je kunt in Rome starten met een wandeling over het oudste deel van deze weg, dat voor verkeer niet meer toegankelijk is. De Via Appia werd in eerste instantie aangelegd voor militair verkeer, later werd hij voor de handel verlengd. Onderweg kom je langs tal van bezienswaardigheden: de grotwoningen van Matera, het graf van Cicero en de haven van Brindisi.

3. Dwars door de Val d’Orcia: wijngaarden en zonnebloemen

De Val d’Orcia, net ten zuiden van Siena gelegen, is een prachtig stukje van Toscane. Massatoerisme is hier gelukkig nog geen bekend begrip. Dit gebied heeft al menige affiche mogen sieren: hier vind je namelijk de zo typisch glooiende, groene heuvels, zonnebloemen en tal van wijngaarden. Die maken het ook meteen een ideale plek om af en toe eens te stoppen voor een wijnproeverij. Wanneer je deze autovakantie naar Toscane start in het middeleeuwse Siena, kun je een 175 kilometer lange route rijden die je door deze vallei naar de kust leidt.

4. Adembenemende uitzichten vanaf de Stelviopas

De Stelviopas, in het Italiaans Passo dello Stelvio genoemd, is een van de hoogste verharde bergpassen van de Alpen. Je herkent de naam misschien wel uit de wielersport, maar ook voor automobilisten is deze route een absolute uitdaging. Hij ligt op de grens tussen de provincies Sondrio en Zuid-Tirol en is inmiddels al tweehonderd jaar oud. Hij werd ooit in opdracht van het Oostenrijke keizerrijk gebouwd. De Stelviopas telt weliswaar nog geen vijftig kilometer, je krijgt er met maar liefst 66 haarspeldbochten te maken. Dit staat garant voor immense uitzichten en een ultieme rijervaring.