Zuid-Italiës trullihoofdstad

Alberobello staat binnen Italië, maar ook daarbuiten bekend als de trullihoofdstad.  Laat een bezoek aan Alberobello tijdens je vakantie in Puglia dan ook niet aan je voorbijgaan: zijn oude centrum met kronkelende straatjes staat vol met deze traditionele huisjes. En om je ervaring helemaal compleet te maken kun je zelfs overnachten in dit stadje, dat zijn plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst dubbel en dwars heeft verdiend.

Vakantiehuizen in Alberobello

Vind hier je vakantiehuis in Alberobello.

Alberobello
Provincia di , , Italy

Vanaf

€ ,-

m 2
Alberobello
Provincia di , , Italy

Vanaf

€ ,-

m 2
Alberobello
Provincia di , , Italy

Vanaf

€ ,-

m 2

Artikelen & Nieuws over Alberobello

Hieronder vind je een selectie van de laatste & populaire blogartikelen over het plaatsje Alberobello.

Alle artikelen over deze regio

Het ontstaan van Alberobello

Volgens archeologen bestonden de trullinederzettingen in Alberobello al sinds 1350. In de loop der tijd zijn de oudste exemplaren vervangen door nieuwere. Volgens de legende ontstond het huidige karakter van Alberobello in Italië doordat arme boeren deze huizen bouwden om onder de door de Koning van Napels opgelegde belasting op bouwconstructies uit te komen. Voor deze goedkope en ogenschijnlijk zwakke woningen hoefde men niets te betalen.

Rione Monti en Aia Piccola

Bezoek je Alberobello tijdens je vakantie in Puglia oftewel Apulië, dan zul je merken dat het stadje uit twee delen bestaat. De meesten bezoeken Rione Monti, de bekendste wijk die wel duizend trulli herbergt. In velen daarvan zijn restaurantjes, cafés en souvenirwinkels gevestigd. Je kunt deze wijk het beste vroeg in de ochtend bezoeken. De meer authentieke trulli (ongeveer 400) vind je in de wijk Aia Piccola, waar het aanzienlijk rustiger is. Fotografeer er zeker het bekende huis met de pompoenen!

Hoe de peperoncini het straatbeeld een beetje rood kleuren

De peperoncini behoren in Alberobello in Italië eveneens tot de belangrijkste bezienswaardigheden. De rode pepertjes zijn een lokale specialiteit en hangen net als de was in de lucht te drogen. Hun rode kleur steekt mooi af bij de witte trullihuisjes van Alberobello. Ze worden door het hele dorp verkocht. Eén van onze beste tips? Neem een slokje van de Peperoncini del Baffo: een pittig likeurtje op basis van….. uiteraard, dit pittige pepertje.

Tours door dit unieke stadje

Wil je niets van de hoogtepunten van Alberobello missen? Neem dan deel aan een van de vele wandel tours die in deze bijzondere UNESCO Werelderfgoedlocatie worden gegeven. Een lokale gids leidt je door beide wijken van Alberobello en laat je een traditionele trullo van binnen zien. De meeste tours omvatten ook een proeverij, waarbij je lokale producten kunt proberen. Naast die hete pepertjes krijg je doorgaans ook de kwalitatief hoogwaardige olijfolie uit de streek voorgeschoteld. Tongstrelend!

De omgeving van Alberobello tijdens je vakantie ontdekken

Probeer je bezoek aan Alberobello tijdens je vakantie zo vroeg mogelijk op de dag te plannen om de grote massa’s voor te zijn. Zeker in de wijk Rione Monti word je in het hoogseizoen door de overige toeristen weggedragen. Heb je de trullihoofdstad eenmaal gezien? In de directe omgeving lonkt nog meer pracht: zet eens koers naar Polignano a Mare, het witte stadje op hoge kliffen boven de zee. Of bezoek Monopoli met zijn prachtige oude haventje. In deze regio is Italië op zijn fotogeniekst!