BalsamicoToen we pas op bezoek waren bij iemand uit Modena, een Mudneez zouden ze zelf zeggen, hoefden we niet te raden wat de plaatselijke specialiteiten waren. Ons werd een heerlijke lunch met Cotechino voorgeschoteld, een vette jonge worst die niet vooraf, maar als secondo wordt gegeten.

Daarna werden brokjes parmezaanse kaas ceremonieel bedruppeld met een kostbare Aceto Balsamico. De echte. We zullen vast zeer goedkeurende, blije gezichten hebben gehad, want vervolgens werden we meegenomen naar een hok op zolder waar maar weinig gasten kwamen. Hier werd jarenlang Aceto van het ene naar het andere vat overgebracht voor een perfect resultaat. De vaten zijn verschillend van houtsoort en verschillend van formaat. De verschillende houtsoorten geven verschillen aroma’s af en de verschillende maten hangen samen met de verdamping van vocht, waardoor de smaak steeds geconcentreerder wordt. Wat begint als 350 kilo gekookte druivenmost, eindigt op deze zolder in Modena na 12 jaar als 15 liter echt Aceto Balsamico Tradizionale.

Ons werd het verschil tussen de Aceto Balsamico die je in de supermarkt koopt en de Aceto Balsamico Tradizionale meteen duidelijk. Een fles die je in de supermarkt voor EUR 2,99 koopt, heeft vaak maar 2 maanden in een vat gezeten en de Tradizionale rijpt dus wel 12 jaar op vaten van verschillende houtsoorten. Dat merk je enorm aan de smaak en zeker ook aan de prijs. Een flesje van 0,1 liter kost al snel EUR 40,-. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Parmiggiano
Druppel voor druppel wordt deze heerlijkheid gebruikt over natuurlijk parmigiano, maar ook over bijvoorbeeld gepocheerde vis of gegrilde pompoen.