Van de grote meren in Noord-Italië tot de grootste eilanden in de Middellandse Zee

Italië is een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Het land is zowel een populaire bestemming is voor zomer- als wintervakanties. Van een vakantie naar culturele hoofdsteden als Rome en Milaan of een skivakantie in de Dolomieten, tot lekker kamperen in de buurt van grote meren als het Gardameer, Lago Maggiore en het Comomeer.

Italië telt twintig regio’s of regioni. Elke regio heeft een uniek karakter, met eigen streekgerechten, plaatselijke gebruiken en unieke landschappen. Van de bergtoppen en de grote meren in het noorden, via het glooiende landschap in Toscane, tot de eilanden Sardinië en Sicilië: Italië is elk van de vier seizoenen prachtig!

Toscane

Toscane

Toscane is een van de grotere en misschien wel de bekendste Italiaanse (vakantie)regio, gelegen in het midden van Italië. De hoofdstad van Toscane is Florence, de bakermat van de renaissance.

Als meest uitgesproken renaissancestad van Italië, is Florence een bezoekje meer dan waard. Zeker als je toch al vakantie viert in Toscane. Het Palazza Vecchio aan het al even bekende Piazzo della Signoria, met zijn replica van Michelangelo’s David, mag je niet overslaan bij je bezoek aan Florence, waar je overigens ook de originele David kunt zien in het museum.

Een andere bekende stad in Toscane is Pisa, bekend van de Toren van Pisa. Na Florence en Pisa is Siena -in het hart van de regio- misschien wel de bekendste stad van Toscane. Als je hier op een terrasje neerstrijkt, neem dan zeker een chianti, want Siena wordt gezien als de hoofdstad van deze wijnstreek. Lekker bij wat lever en tuinbonen, volgens sommigen …

Lombardije

Lombardije

Lombardije in Noord-Italië grenst in het noorden aan de Alpen en in het zuiden aan de Po, de langste rivier in Italië. Lombardije heeft -met onder andere de tweede grootste stad van Italië binnen zijn grenzen, Milaan- het hoogste aantal inwoners van alle Italiaanse regio’s. Wielerliefhebbers kennen Lombardije van de najaarsklassieker de Ronde van Lombardije, een van de Vijf monumenten in het wielrennen.

Lombardije is naast de Alpen en de Povlakte bekend als dé merenregio in Italië. Bijna alle grote meren in Noord-Italië bevinden zich hier. Deze meren zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters voor de regio. Het Gardameer, het grootste meer van Italië, ligt in het oosten van Lombardije. Het Lago Maggiore, het tweede grootste meer, ligt precies op de grens van Lombardije en de regio Piëmont. Ook het derde grootste meer in het land, het Comomeer, bevindt zich in Lombardije.

Piëmont

Piëmont

Piëmont, hierboven al genoemd, bezit de westelijke over van het Lago Maggiore. Aan de oevers bevindt zich ook Cannobio, het eerste stadje in Italië dat je tegenkomt als je de Zwitserse grens passeert. Langs Lago Maggiore liggen nog talloze leuke dorpen en steden, vaak met vakantiehuisjes of campings, zoals Verbania, de grootste stad aan het meer, en Stresa, ongetwijfeld één van de mooiste dorpjes aan het Lago Maggiore.

Piëmont is een waar paradijs voor fijnproevers. Zo staat de hoofdstad Turijn, de vierde grootste stad in Italië, bekend om zijn chocolade. Niet voor niets publiceerde Nostradamus in 1555 in deze stad een verhandeling over deze zoetigheid. De Barolo, de koning van de Italiaanse wijnen, komt ook uit deze regio. Verder vinden we in Piëmont de plaats Alba, de ‘truffelhoofdstad van de wereld’.

Sicilië

Sicilie

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en is met zijn vijf miljoen inwoners bijna een land op zich met zelfs een eigen taal: het Siciliaans. Enerzijds typisch Italiaans, heeft Sicilië een unieke eigen cultuur ontwikkeld, met onder andere Arabische, Griekse en Spaanse invloeden. Niet in de laatste plaats op culinair gebied. Sicilië is ook een grote wijnproducent en staat bekend om zijn soepele, toegankelijke wijnen.

Behalve om zijn lekkere eten en drinken staat Sicilië ook bekend als een van de zonnigste plekken in Europa, wat het tot een geliefde bestemming voor een zonvakantie maakt. De meeste inwoners van Sicilië wonen aan de kust, in de hoofdstad Palermo, de op vier na grootste stad in Italië, en steden als Catania, Messina en Syracuse, de geboorte- en woonplaats van Archimedes, een van de belangrijkste wiskundigen uit de oudheid.

Als je aan Sicilië denkt, denk je ongetwijfeld ook aan de Etna, aan de oostkant van het eiland. Na de Stromboli, een vulkaaneiland dat ook tot Sicilië behoort, is de Etna de actiefste vulkaan in Europa. De meest recente uitbarsting dateert van begin 2022. Niet veel later was de Etna finishplaats in de Ronde van Italië.

Sardinië

Sardinië

Sardinië is na Sicilië het tweede grootste eiland in de Middellandse Zee. Maar het inwonertal ligt met ongeveer 1,7 miljoen een stuk lager dan Sicilië en zijn circa vijf miljoen inwoners. Het eiland mag dan wel kleiner zijn dan Sicilië, maar er zijn genoeg mensen die beweren dat Sardinië het mooiste eiland van Italië en zelfs van de Middellandse Zee is.

Net als Sicilië heeft Sardinië zijn eigen taal: het Sardijns, of Sardisch, dat door ongeveer vier op de vijf van de tweetalige Sardiniërs wordt gesproken. En net als Sicilië heeft dit eiland ook zijn eigen keuken, die zich onderscheidt van die op het vasteland. Typisch Sardijns is het gerecht Culurgiones, een op ravioli gelijkende gevulde pasta. Daarnaast heeft Sardinië nog diverse andere eigen, unieke pastasoorten.

Sardinië, te bereiken vanuit Toscane, kent een prachtige natuur, met weidse vlakten, gebergten en uitgestrekte bossen. Een ideale vakantiebestemming dus voor de actieve vakantieganger, die graag wandelt of fietst. Maar Sardinië is met zijn vele meters kustlijn natuurlijk ook een fijne bestemming voor een strandvakantie.

Behalve de hoofdstad Cagliari, met zijn bruisend uitgaansleven, zijn de havenstad Palau en het historische Alghero echte aanraders.