Dat Italianen goed zijn in het produceren van wijn is voor velen een bekend gegeven. Wist je echter dat lang niet overal in Italië wijn wordt geproduceerd? Italië is namelijk opgedeeld in 20 verschillende regio’s, die je kunt vergelijken met de Nederlandse provincies. Slechts uit een paar van deze regio’s zijn beroemde Italiaanse wijnen afkomstig. Ben je van plan één van deze Italiaanse regio’s te bezoeken of ben je geïnteresseerd in de afkomst van diverse wijnsoorten? Dan raden we je aan om verder te lezen. In dit artikel zetten we dé vier Italiaanse wijnregio’s op een rijtje die je als wijnliefhebber moet kennen.

Wijnregio Piemonte

De Piemonte, ook wel Piëmont genoemd, is een Italiaanse regio in het Noordwesten van Italië. Deze regio grenst aan de zuidkant van de Alpen en beschikt over een perfect klimaat voor het verbouwen van wijn. De meest bekende wijngebieden in Piemonte zijn de Langhe, de Roero en de Monferrato. Het gebied Langhe is misschien wel het meest bijzonder. Op de wijngaarden in dit gebied worden namelijk de aanvoerders op gebied van Italiaanse rode wijn geproduceerd: Barolo en Barbaresco. Hoewel Piemonte qua omvang het op vier na grootste wijngebied is van Italië, behoort het qua kwaliteit tot de absolute top.

Wijnregio Toscane

Wijnregio-Toscane

Toscane staat niet alleen bekend als vakantiebestemming maar ook als wijnregio. Sterker nog, Toscane is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de Italiaanse topwijnen. Naast de populaire sangiovese druif en de Chianti wijn, kent de regio nog vele andere mooie druivenrassen en wijnsoorten. Zo zijn ook Brunello di Montalcino en de Vino Nobile di Montepulciano Toscaanse wijnsoorten uit Toscane die over de hele wereld bekend staan. Het klimaat en de vruchtbare bodem zorgen ervoor dat Toscane veel kwaliteitswijnen kent. Meer weten over Toscane? Bekijk ook de top 10 bezienswaardigheden in Toscane.

Wijnregio Veneto

Een andere echte wijnregio is Veneto. Deze regio is de thuishaven van de Valpolicella, Prosecco, Ripasso en Amarone wijnen. Deze wijnregio bevindt zich tussen Venetië en het Gardameer produceert de meeste wijn van Italië. De rode wijnen uit Veneto worden gemaakt van de blends van corvina, rondinella en molinara druiven. Het aanbod rode wijnen varieert van droog tot heel zoet. Ook voor witte wijn kun je in Veneto terecht. Witte Soave wijn is een voorbeeld van een gerenommeerde witte wijn uit de regio Veneto. Deze hoogstaande witte wijn staat bekend om de rijke, zachte smaak met aroma’s van peer, limoen en amandel.

Wijnregio Umbrië

Umbrië is ten opzichte van de eerder genoemde regio’s een onbekendere wijnregio. Dit betekent echter niet dat dit gebied onder doet aan de rest. Umbrië ligt in het midden van Italië en wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd. Al het groen in deze regio geeft aan dat hier nog wel eens wat neerslag valt. Dit is bevorderlijk voor de wijnbouw in deze regio. Het klimaat en de fraaie ligging zorgen dan ook voor een ideale situatie voor de wijnbouw. Er zijn twee wijnen bekende parels terug te vinden in de Umbrië: de Montefalco Sagrantino en de Torgiano Rosso Riserva.