Bikepackers zijn toeristen, in de meeste gevallen jonge reizigers, die met een beperkt budget, de wereld gaan verkennen. Ze reizen voornamelijk met de fiets en gebruiken daarbij het openbaar vervoer. De reizen zijn vaak langer waarbij ze maar kort verblijven op één plaats. Bikepacking neemt steeds meer toe, over het algemeen zijn fietsvakanties sowieso steeds populairder. Bikepacken is eigenlijk backpacken maar dan met de fiets. We geven hier een paar handige tips voor bij het bikepacken. Bikepacken doe je niet met een traditionele (toer)fiets, maar met een mountainbike, fatbike, trekkingfiets, cyclocross, gravelbike of een racefiets. Welke fiets voor jou het meest comfortabel is zul je zelf moeten uitvinden. Daarbij is de reis die je gaat maken belangrijk evenals het aantal dagen dat je van plan bent achter elkaar te gaan fietsen.

Handige tips voor bij het bikepacken

Bij bikepacken neem je zo min mogelijk spullen mee. Probeer wat je allemaal in je fietstassen kunt meenemen. Ga een paar dagen in je eigen buurt bikepacken. Zo leer je de basis van bikepacken, weet je wat je echt nodig hebt en bereid je je goed voor. Zorg dat je weet hoe je fiets reageert en leer hoe je onderdelen moet vervangen. Het belangrijkste bij je fiets: een goed en comfortabel zadel. Andere belangrijke zaken voor bikepacken zijn:

Passende kleding is belangrijk dus zoek vooraf uit welke kleding je nodig hebt (warm, koud, nat). Ook voeding is belangrijk want je bent de hele dag buiten én actief. Drinken en voeding houden je op de been!

3 regio’s die perfect zijn om te gaan bikepacken in Italië

Puglia

Ben je op zoek naar een geschikte bestemming kijk dan eens naar de prachtige regio Puglia. Deze streek in de hak van de Italiaanse laars is magisch. Hier vind je geen massatoerisme, maar wel een afwisseling van wijn- en olijfgaarden, steden en prachtige routes langs de zee. Fiets langs de kloof met grotwoningen en bezoek ook de stad Lecce eens. Veel bikepackers gaan naar Frankrijk om een stuk La Vélodyssée, een bewegwijzerde fietsroute van meer dan 1200 kilometer, te fietsen. Het opmerkelijkste van die route is dat 80% hiervan autovrij is. De fietsroute voert door betoverende natuurgebieden, langs kanalen, moerasgebieden, duinen en door afwisselende landschappen. In Istrië, Kroatië, kun je een prachtige fietstocht maken over de Parenzana spoorlijnroute. Deze spoorlijn was eens de verbinding tussen Porec en Triëste en is nu een prachtige route voor fietsers en wandelaars.