Agatha met vogel

Op 5 februari wordt in Italië de naamdag van Sant’Agata gevierd. Vrijdag 5 februari 2010 is ook de dag dat er een bijzondere expositie van Francis Kilian en Annelous Melman feestelijk wordt geopend. Speciaal voor Il Sogno (galerie/boekhandel met als specialisatie Italië) maakte Francis Kilian een serie over de heilige Agatha, oftewel Sant’Agata di Catania.

De heilige Agatha leefde in de derde eeuw na Christus op Sicilië. Beeldschoon als ze was, en bekeerd tot het christendom, was zij voor vele aanbidders – nog niet bekeerd en dus nog vereerders van vele goden – een niet te veroveren vrouw. En dat stak ook de consul Quintianus. Hij had zijn oog op haar laten vallen maar Agatha – zij die zuiver spreekt – weigerde op zijn avances in te gaan. Hij ontvoerde haar, liet haar naar een bordeel brengen, waar zij haar maagdelijkheid behield, en liet haar daarna gevangen zetten en martelen.

Hij liet haar met haar hoofd omlaag binden en met een tang haar borsten afsnijden. Haar antwoord op deze daad was: “Jij goddeloze bruut, schaam je je niet om bij een vrouw te laten afsnijden waarmee je eigen moeder je heeft gezoogd? Weet echter, dat ik in mijn ziel nog hele borsten heb waarmee ik al mijn zinnen voed.” Toen bij verdere martelingen ook nog de Etna vuur begon te spugen, begonnen mensen uit Catania te protesteren en werden de martelingen gestaakt. Agatha stierf niet lang daarna aan haar verwondingen.

Het portret van Agatha doet een beetje zeer, haar overtuiging en haar overgave aan het christendom wordt op de proef gesteld. Maar Agatha is een bron van troost voor veel vrouwen. De patroonheilige van de zoogsters, borstkwalen, pleegmoeders, klokkengieters, wevers en van het vuur wordt in hoge mate vereerd op Sicilië en in Spanje. Francis Kilian is gefascineerd door de moed van deze vrouw en het vertrouwen dat zij had in haarzelf.

Naast het werk van Francis Kilian zijn er ook schilderijen van Annelous Melman te bezichtigen. Het schilderen loopt als een rode draad door haar leven en naast een opleiding aan de kunstacademie van Utrecht heeft zij jarenlang lessen bij Francis Kilian gevolgd. In haar werk is de aantoonbare werkelijkheid een gegeven, maar deze wordt verdraaid en verfraaid.  Het zit vol absurditeiten die bijna sprookjesachtig normaal lijken, maar ook juist de poëzie van kleine gevonden dingetjes zoals veertjes, mooie stofjes en kleine grapjes, maakt haar werk heel bijzonder.

Expositie Francis Kilian en Annelous Melman – 5 februari t/m 27 maart 2010
Il Sogno, Overstraat 22, 3958 BT Amerongen,
www.ilsogno.eu