Cannoli SicilianiDe Cannoli uit Sicilie zijn ontstaan als carnavalslekkernij maar zijn al snel een symbool voor de Siciliaanse keuken geworden. Ze zijn nu eigenlijk het hele jaar verkrijgbaar in heel Italie en zelfs daarbuiten. De rolletjes, wat de naam ‘Cannoli’ letterlijk betekent, worden gemaakt van gefrituurd deeg waarin witte wijn is gebruikt. Na het frituren (wat in reuzel of plantaardige olie kan) worden de plakjes deeg vaak aan een kant met chocolade bestreken als een soort beschermlaagje. Pas daarna worden er rolletjes van gerold. Zo kan de vulling de Cannoli niet slap maken. De vulling is een mengsel van ricotta (een jonge kaas gemaakt van de wei van koeien-, geiten- of buffelmelk), chocoladestukjes en gesuikerde vruchtjes.

In Nederland zijn ze niet vaak te vinden, maar in een Italiaans restaurant, dat wordt gerund door een Siciliaan, zou je ze moeten kunnen proeven. Je kan ze natuurlijk ook eens zelf maken. Hiervoor hebt je volgens de recepten Cannoli-vormpjes nodig. Dat zijn ronde holle buisjes van rvs, maar een goedkoper idee is een schone bezemsteel of een andere ronde stok. Zo doen de huisvrouwen op Sicilie het ook!